Debatt: Forsvarsbygg bør vise ydmykhet

Debatt: Forsvarsbygg bør vise ydmykhet

. 4 minutter å lese

Erik S. Fonn

Batterisjef i Artelleribataljonen

Forsvarets forum skrev mandag en sak om Forsvarsbygg og deres klimatiltak, hvor temperaturen er senket på Forsvarets bygg. Tiltaket er et samarbeid mellom flere instanser i Forsvaret som en del av Forsvarets klima- og miljøstrategi.

For Forsvarsbygg var dette et vellykket tiltak hvor avdelingsdirektør Johansen sier at «den positive effekten av dette har vært stor. Generelt kan vi si at dersom noen har fryst i våre lokaler, har de ikke fryst forgjeves».

Denne uttalelsen har utløst reaksjoner og diskusjoner blant ansatte, spesielt i områdene Indre Troms og Østerdalen, hvor det synes å være en betydelig misnøye blant de ansatte. Ordene «de har ikke fryst forgjeves» har vært en snakkis blant ansatte og etter hvert satt fyr på diverse meme-kontoer. Våre maskerte «helter» i form av meme-kontoer tok tak i det som kan sies å være en kommunikasjonstabbe av Forsvarsbygg.

"Infanteristen" er blant de kontoene som fanget opp Forsvarsbyggs kommentarer og brukte dem som materiale for satiriske innlegg. Dette er heller ikke første gang denne kontoen peker på misforholdet mellom Forsvarsbyggs kampanjer og alvoret forsvarets ansatte legger i sin egen profesjon.

Har du det som kreves?
Den siste tiden har det dukket opp omtale og kritikk i sosiale medier rundt Forsvarets kampanje for energisparing. Den består i stor del av plakater med tittelen «Har du det som kreves?», etterfulgt av en oppfordring rundt energisparende tiltak på soldatnivå, som å skru av lyset før man går ut,

Som leder bruker jeg selv disse kontoene som en kilde til å forstå stemningen blant personalet, da de gir ærlige tilbakemeldinger med en satirisk vri. Det er ikke til å stikke under stol at Forsvarets personell på lavere nivå drives av en god dose galgenhumor, samtidig som at dette er et talerør i en hierarkisk organisasjon som ikke nødvendigvis alltid lytter.

Tidligere denne uken begikk dessverre Forsvarsbygg nok en tabbe. Her rykker tilsynelatende kommunikasjonsdirektøren ut i kommentarfeltet til «Infanteristen» og beskriver brukeren som «nettroll», med en påfølgende anbefaling om å ikke like memes, samt blokkere brukeren. Dette med en påstand om at kontoen er laget for å skape mistillit mellom kollegaer i forsvarssektoren. På dette tidspunkt er det ikke lenger noen vei tilbake.

Kommunikasjonsdirektøren har senere forsøkt å rette opp inntrykket gjennom et debattinnlegg i Forsvarets Forum. Han påstår at Forsvarets Forum har feilsitert Forsvarsbygg. Dette benekter imidlertid Forsvarets Forum i VG.

Kommunikasjonsdirektøren påpeker i innlegget at Forsvarsbygg ikke aksepterer under 19 grader eller tar lett på at soldater fryser. Vi forstår at Forsvarsbygg stort sett har gode intensjoner i sitt arbeid og ikke bevisst setter temperaturen ned til 12 grader.

Utfordringen er imidlertid av en større karakter: Uttalelser om positive sparetiltak, sett i sammenheng med hvor alvorlig utfordringen på bygningsstrukturen i Forsvaret er, blir rett og slett uspiselig for oss som jobber i den operative delen av forsvarssektoren. Uansett i hvilken sammenheng det er plassert i.

Dermed handler ikke dette om at sitatet er tatt ut av kontekst. Det er et symptom på en tilstand hvor infrastrukturen både er fraværende og i for dårlig stand. Det handler om at konteksten for oss som jobber i Forsvarets leirer, fort ser ganske annerledes ut enn hva den gjør for de som holder til i Grev Wedels plass nummer 5 i Oslo Sentrum.

Jeg vil oppfordre Forsvarsbygg til å vise ydmykhet og anerkjenne feilene som er begått, både når det gjelder inneklimaet på arbeidsplassen og boligforholdene for Forsvarets ansatte. Enda viktigere er det å forstå og imøtekomme kritikken som er rettet mot dem.

Mistilliten som har oppstått, er ikke bare et resultat av "nettroll," men reflekterer også en følelse blant de ansatte om at deres bekymringer ikke blir tatt på alvor. Det er viktig for ledelsen å anerkjenne og adressere disse bekymringene for å gjenopprette tilliten blant de ansatte i Forsvaret.

Som soldat støtter jeg meme-kontoene fullt ut. De gjenspeiler utfordringer i Forsvaret på en usminket måte. Hvis de siste dagers uttalelser representerer ledernodene i Forsvarsbygg har jeg nå fått utviklet en viss grad av mistillit mot dem. De eneste som kan rette opp i det, er Forsvarsbygg selv.

Foto: Anette Ask/Forsvaret