Sommerlekser

Sommerlekser

. 5 minutter å lese

Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Elev på den franske stabsskolen.

Siri Strand

Siri Strand er doktorgradsstipendiat ved Department of War Studies, King's College London. Hun forsker på cyberoperasjoner og nasjonale strategier for cyberforsvar.

Carl Waldemar Wilhelmsen

Major i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Før sommerferien begynner for fullt deler vi i redaksjonen  noen tips for PME (Professional Military Education). Utvalget av militærrelaterte kilder på nett kan være svært overveldende så vi håper disse forslagene er gode steder å starte.


Philip Matlary

Podcast: BBC In Our Time - History

BBCs podcast "In Our Time History" tilbyr "bite-sized" episoder om ulike historiske temaer. Det er en flott måte å lære noe nytt på, spesielt i sommerferien. De korte, men informative episodene gjør historien både tilgjengelig og underholdende, perfekt for lytting når man har litt ekstra tid til overs. Programleder Melvyn Bragg, en anerkjent historiker og forfatter, har ledet showet siden starten i 1998. Hans dyptgående kunnskap og engasjement for historie gjør hver episode interessant og lærerik. Med eksperter fra ulike felt gir "In Our Time History" lytterne innsikt i alt fra gamle sivilisasjoner til moderne hendelser, noe som gjør det til et must for alle historieentusiaster.

Dokumentar: 20 Dager i Mariupol

Selv om 24. februar 2022 blir fjernere for hver dag som går, er det viktig å huske på hvilke grusomheter det russiske regimet er i stand til. 20 Dager i Mariupol er en kraftig påminnelse om mot og utholdenhet i møte med grusomhet. Filmen gir en usminket og urovekkende framstilling av konflikten og dens virkelige kostnader.

20 dager i Mariupol - NRK TV
Oscarvinnende skildring av den russiske invasjonen. Opprivende scener dokumentert av et team ukrainske reportere, fanget i den beleirede byen.

Bok: Strategikon av Keiser Maurikios

Boken til Maurikios, keiser i Østromerriket, er enestående på grunn av sin alder og stadige relevans. Skrevet på slutten av 500-tallet, gir verket en detaljert innsikt i bysantinsk krigføring og taktikk, som igjen er bygget på Romerrikets erfaringer over et halvt årtusen. Det er fascinerende å se hvordan antikkens Order of Battles ligner på de fra nåtiden, med utgruppering av de forskjellige våpenartene for å oppnå taktisk samvirke. Strategikon dekker alt fra å trene soldater til logistikk og kampteknikker, noe som viser hvor sofistikert romerrikets militære tankegang var. Den inkluderer til og med flere sider med spesifikke detaljer om hvordan føre krig mot Germanere, Persere, Gallere og andre folkeslag i Europa. Oversatt til fransk og tysk i forkant av Napoleonskrigene, er verket også trolig noe av det Clausewitz studerte. Dette gjør boken til en verdifull ressurs for både historieentusiaster og militære fagfolk som ønsker å forstå de historiske røttene til moderne taktikk.


Siri Strand

Spennende og lærerike podcaster om etterretning som kan nytes like godt ved bassengkanten som på joggetur:

Hele historien sur Apple Podcasts
  • Spionen i Drammensveien (av Aftenposten) – Finnes hos Spotify og her  
  • Spion i skjørt – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her
  • Wind of Change (av Crooked Media) – Finnes hos Spotify og her
  • Agent Frode Berg – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her
  • Spionen Treholt – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her

PST - Psst.

I tillegg anbefaler vi å sjekke ut PST sin podcast «psst.» og særlig episodene:

  • Hvorfor skal vi bry oss om Kina? – Finnes hos Spotify og her
  • Kan barn og ungdom bli ekstremister? – Finnes hos Spotify og her
  • Jakten på teknologi. Slik jobber utenlandske etterretningstjenester i Norge – Finnes hos Spotify og her

Forsvaret - Våre Historier

Våre historier on Apple Podcasts

Jeg anbefaler også Forsvarets podcast «Våre historier», sesong 3, som inneholder fem spennende episoder med historier fra etterretningsbataljonen. Du finner alle episodene hos Spotify og her.


Carl Waldemar Wilhelmsen

Nettsted: Altinget.no

Hva er sammenhengen mellom de komplekse prosessene i politikk og samfunn? Svaret finner du trolig ved å lese innhold fra Altinget.no. Nettstedet dekker et bredt spekter av temaer, fra helse og utdanning til miljø og næringsliv. Denne variasjonen gjør at du får en helhetlig forståelse av hvordan ulike sektorer påvirkes og samhandler. 

Bok: Military Innovation in the Interwar Period

Når sommeren nærmer seg og ferien står for døren, er det få ting som slår en god bok som kan både engasjere og utfordre tankene. For de som er opptatt av militær strategi, historisk innsikt og innovasjon, er "Military Innovation in the Interwar Period" redigert av Williamson Murray og Allan R. Millett et uunnværlig tilskudd til sommerlesningen. Denne boken utforsker de transformative årene mellom første og andre verdenskrig, en periode preget av intens militær innovasjon og strategisk tenkning. "Military Innovation in the Interwar Period" er ikke bare en historisk studie, men også en analyse av innovasjonens natur i en militær kontekst. Boken tar for seg hvordan militære organisasjoner reagerer på teknologiske fremskritt og endrede trusselbilde, og den gir et tankevekkende innblikk i de interne og eksterne faktorene som driver militær innovasjon. Med andre ord aktuell den dag i dag. 

Youtube: Österreichs Bundesheer

Når man trenger å hvile øynene fra å lese tekst er informative klipp et godt alternativ. Det østeriske forsvarets YouTube-kanal har regelmessig gode og skarpe analyser av situasjonen i Ukraina: www.youtube.com/c/ÖsterreichsBundesheer


Johanne Skeie

Podcast: Abels Tårn

Abels tårn - NRK Radio
En serie for deg som liker å nerde på de små og store spørsmålene innen vitenskap.

NRK-serien Abels tårn om KI, på ti episoder. Særlig episode nr. 2 om KI i krig.

Bok: Cybermakt - En tverrfaglig innføring

Boken Cybermakt hvor mine kolleger Vivi og Mass har redigert boken og jeg har bidratt med kapittel (det har også Simen Bakke!). Dekker flere aspekter av cybermakt og skal være en god introduksjon for alle som er interesserte. Case-dreven.

Bok: Genius Makers - The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook and the World

Genius Makers(Versión en inglés) Resumen gratuito | Cade Metz

Bok av Cade metz og publisert i 2021. En interessant beretning om KI i big tech.

Dokumentar: Stormy

Følger Stormy Daniels gjennom hennes reise som den mest beryktede kvinnen i USA på grunn av sitt forhold med Donald Trump, interessant blikk på en del av kontroversene knyttet til Trumps oppførsel og nå dømt til ulovlige handlinger.


Krister Lervåg

Youtube: PerunAU

En australsk youtuber og militær analytiker med en vinkling mot materiellanskaffelser og utnyttelse av teknologi på slagfeltet.

Youtube:Brandon Mitchell - FPV playlist

Et perspektiv på FPV droner og dronekrigføring gjennom flere videointervjuer med personell som jobber med dette i Ukraina.

Youtube: Anders Puck Nielsen

Dansk sjøoffiser og militæranalytiker på konflikten i ukraina, sikkerhetspolitikk og konsekvensen av ny teknologi på slagmarken. Eksempler på interessante innslag: Why are maritime drones so hard to beat? og Can air-to-air drones break the frontline deadlock?


Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Elev på den franske stabsskolen.

Siri Strand

Siri Strand er doktorgradsstipendiat ved Department of War Studies, King's College London. Hun forsker på cyberoperasjoner og nasjonale strategier for cyberforsvar.

Carl Waldemar Wilhelmsen

Major i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Er du enig/uenig med artikkelen, eller ønsker du å skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen og send inn ditt synspunkt. Bruk veiledningen vår.