Sommerlekser

Sommerlekser

. 3 minutter å lese

Carl Waldemar Wilhelmsen

Major i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Elev på den franske stabsskolen.

Philip Matlary

SAS Rogue Heroes

Spennende "basert-på-ekte-hendelser"-serie om etableringen av de britiske spesialstyrkene SAS. Spesielt interessant å se hvordan konservativ tenking i militære kretser bidrar til å stagnere konflikter. Også verd å merke seg forskjellen mellom en britisk holdning om at ting skal gjøre vondt og ha høy risiko, hvor "who dares wins", i forhold til FSKs mantra om at "grunndighet gir trygghet."

Kart: Westpoints militære atlas

Har du noen gang lurt på hvor de flotte militære kartene på wikipedia kommer fra? De er nemlig laget på den amerikanske hærens krigsskole hvor de har publisert over seks atlas og mer enn tusen kart, som omfatter ikke bare USAs kriger, men også globale konflikter. Kartene er ofte svært presise med detaljerte posisjoner for egne og fiendens manøver. Ellers bør etthvert privat militære bibliotek med respekt for seg selv innehold de tre bindene i The West Point Military History of World War 2, hvor den ene boken kun er kart til støtte for å lese de to andre bindene som omhandler kampanjene i Europa og i Stillehavet.

Podcast: Forsvarskommisjonen

Historiens trolig mest utbredte og leste/lyttede norske offentlige utredning. Kommisjonen har ikke bare satt sammen alle puslebitene for å beskrive et komplett strategisk overblikk over Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den har også lagt frem en konkret, realistisk og kostnadsberegnet plan for hvordan Norge skal beholde sin handlefrihet i en utfordrende fremtid. Les/lytt og bli kjent med det norske handlingsrommet og bidra til å forme en helhetlig norsk stridsidé for forsvaret av Norge.


Carl Waldemar Wilhelmsen

Skjult skatt: Stratagems tips til andre kanaler

En hidden gem hos Stratagem er siden vår om militær videreutdanning. Sjekk ut!

Podcast: Forsvarssjefens fagmilitære råd  

Et must å ha lest eller spilt av for den som ønsker å holde seg oppdatert.

Blog: Lawrence Freedman

Freedman er professor emeritus War Studies ved King's College London og byr på gode analyser om det meste, spesielt med tanke på den pågående krigen i Ukraina.


Johanne Skeie

Film: Alphaville, av Jean-Luc Godard (1965)

En tidlig film som forestiller seg et samfunn (byen Alphaville) styrt av en maskin og denne maskinens logikk. Spennende fremstilling av dette med eksisterende bygg osv. i Paris på denne tiden. Filmen viser situasjoner som vi kan se for oss fremdeles når man prater om problemer rundt å la maskiner ta beslutninger.

Bok: This is how they tell me the world ends, av Nicole Perlroth

Omhandler det «hemmelige» markedet rundt null-dags sårbarheter. Skrevet av en ikke-teknolog så igjen er det tilgjengelig for de fleste interesserte.

Podcast: Rabbit Hole

Laget av NY Times og strekker seg over 8 episoder. Undersøker hvordan internett og algoritmene kan påvirke oss.


Krister Lervåg

Podcast: Forsvarskommisjonen

Letthørt og svært viktig i tiden (se øverst).

Podcast: Lex Fridman Podcast

Det siste året har vist mange hvor langt maskinlæring er kommet gjennom tilgang til generativ kunstig intelligens som ChatGPT, eller billeddannende systemer som Dall-E2 / Midjourney. Lex Fridman intervjuer mange av tidens mest relevante tenkere og utviklere innen maskinlæring og kunstig intelligens, og gir oss et innblikk i hvor dette er på vei.

Bok: Chip War, av Chris Miller

Viktig innsikt i en dimensjonerende faktor for global sikkerhet. God og lettlest gjennomgang av utviklingen av databrikker/chips/halvledere og USAs politikk  rundt dette gjennom årene.


Carl Waldemar Wilhelmsen

Major i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Elev på den franske stabsskolen.

Er du enig/uenig med artikkelen, eller ønsker du å skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen og send inn ditt synspunkt. Bruk veiledningen vår.