Sommerlekser

Sommerlekser

. 8 minutter å lese

Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Assisterende forsvarsattaché i Paris.

Tobias Snerten Holtan

Offiser i Luftforsvaret med bachleor i luftmakt og ledelse fra Luftkrigsskolen.

Siri Strand

Siri Strand er doktorgradsstipendiat ved Department of War Studies, King's College London. Hun forsker på cyberoperasjoner og nasjonale strategier for cyberforsvar.

Carl Waldemar Wilhelmsen

Oberstløytnant i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Før sommerferien braker løs, deler vi i redaksjonen noen tips til bøker, podcast, serier eller filmer innen segmentet Professional Military Education (PME). Utvalget av militærrelaterte kilder på nettet kan være overveldende, så vi håper at disse anbefalingene kan være et godt sted å begynne.


Philip Matlary

Bok: Battle Studies - Ardant du Picq - Hvorfor avdelingskultur er en operativt faktor

Ardant du Picqs klassiske verk Battle Studies er en bok alle som ønsker å forstå hva som virkelig skjer med mennesker i krig bør lese. Den er ikke bare et militærteoretisk verk – den er et tidlig og skarpt blikk på hva som skjer med disiplin, lojalitet og mot når teknologien river soldaten vekk fra flokken sin.

I den franske hæren regnes i dag avdelingskultur som en operativ nødvendighet. Dette tankesettet har blant annet sitt utspring i du Picqs refleksjoner og erfaringer fra den fransk-preussiske krig. Før dette, i årtusener, hadde soldater kjempet skulder ved skulder – fra antikkens hoplitter og romerske legionærer til 1800-tallets tette linjeformasjoner. På slagmarken var man aldri alene; man var alltid omgitt av sine våpenbrødre.

Men med maskingeværets og bakladet artilleriets inntog forsvant denne nærheten. Spredning ble en nødvendighet – på bekostning av avdelingens samhold og soldatens indre disiplin. Hvordan kunne man stole på at en soldat ville følge ordre når han stod alene, uten at noen så ham? Hvordan skulle han finne motet når hans naturlige kilde til tapperhet – flokken – var borte?

Du Picqs sentrale innsikt var at disiplin og lojalitet ikke kan improviseres under ild – de må bygges i fredstid. Han hevdet at det er avdelingens ansvar å skape dette båndet, dette indre samholdet. Det gjøres gjennom avdelingskultur: egne faner, egne marsjer, egne helter og egne historier – kjennetegn som bygger identitet, stolthet og samhold.

I dag ser vi fruktene av dette i den franske hæren. Den franske regimentsmodellen skiller seg markant fra mange andre vestlige styrker, blant annet ved at kulturelle forskjeller mellom regimentene ikke bare tolereres – de dyrkes som en styrke. Chasseurs Alpins har sine karakteristiske blå uniformer. Tirailleurs bærer halvmåne-distinksjoner. Offiserene i Fremmedlegionen bruker grønne detaljer istedenfor svarte. Enkelte regimenter marsjerer til og med i ulik takt – noe som gjør felles parader til et logistisk mareritt, men også et sterkt uttrykk for egenart.

Det er beundringsverdig hvordan den franske hæren betrakter regimentskultur som en operativ faktor – en måte å sikre samhold, kampvilje og utholdenhet på. Dette står i sterk kontrast til den som regel negative konnotasjonen avdelingskultur har spesielt i Hæren, hvor standardisering ofte vinner over tradisjon.

Battle Studies gir et rammeverk for å forstå hvorfor soldatens psykologi og avdelingens sammenhold fortsatt er like avgjørende som teknologi på slagmarken. En tankevekkende, innsiktsfull klassiker som fortsatt former moderne doktrine – særlig i Frankrike.

TV serie: Whisky on the rocks

Whisky on the Rocks klarer på imponerende vis å balansere mellom det alvorlige og det absurde. Serien tar utgangspunkt i en dramatisk situasjon – en sovjetisk ubåt som setter seg fast på et skjær i svenske farvann – men klarer samtidig å fange den innebygde komikken i et så merkelig scenario. Resultatet er både engasjerende og underholdende, med en fin blanding av spenning og satire.

Podcast: Revolutions - France

Dersom du er interessert i historie, politikk eller bare vil forstå hvordan verden vi lever i ble formet, kan jeg anbefale podcasten Revolutions av Mike Duncan – og spesielt sesongen om den franske revolusjonen. Ved å følge de mange veivalgene, konfliktene og ofrene som formet revolusjonen, hjelper podcasten oss å sette pris på de institusjonene vi har i dag – og minne oss på at demokrati aldri bør tas for gitt.

Mange husker kanskje den franske revolusjonen som den gangen en impulsiv folkemengde halshugget kong Ludvig XVI. Men denne fremstillingen overskygger den langt mer komplekse og gradvise utviklingen som faktisk fant sted. Revolusjonen var ikke et enkelt øyeblikk, men en flerårig og gjennomtenkt omveltning av det franske styresettet – så omfattende at denne sesongen alene består av hele 55 episoder.

Den franske revolusjonen er uten tvil den mest studerte av alle revolusjoner. Den markerte ikke bare slutten på eneveldet i Frankrike, men innledet et helt nytt politisk paradigme – med strukturer og prinsipper vi i dag tar for gitt. I motsetning til den amerikanske og britiske revolusjonen, som fremstår mer spontane, var dette første gang man bevisst forsøkte å presse reformene inn i helt nytt og historisk uprøvd territorium.

Podcasten gjør en imponerende jobb med å forklare de mange drivkreftene og aktørene bak revolusjonen. Vi får høre om det enorme statsbudsjettunderskuddet og finansministrene som forgjeves forsøkte å rydde opp i arven etter et foreldet og urettferdig skattesystem, der det i praksis var den fattige majoriteten som bar byrdene – uten mulighet til å eie eiendom eller klatre sosialt. Opplysningstidens ideer hadde reist over Atlanteren og tilbake igjen, modnet i intellektuelle salonger og blant den franske eliten. Samtidig gjorde trykkekunsten det mulig å spre nyheter og idéer som aldri før.

Podcasten gir også fascinerende innsikt i hvordan politiske bevegelser og propaganda virket. Vi får eksempelvis høre om Georges Danton – en av revolusjonens mest karismatiske og kontroversielle figurer – som inspirerte, overbeviste, og ifølge noen manipulerte folket til å gå langt utover det opprinnelige målet om et konstitusjonelt monarki. Det var ikke nok å begrense kongens makt – kongen måtte bort.

Og visste du at grunnen til at vi i dag snakker om høyre- og venstresiden i politikken, kommer fra akkurat denne revolusjonen? Da kongen ble tvunget til å forlate Versailles og nasjonalforsamlingen flyttet inn i Salle du Manège i Tuileriene, ble representantene som ønsket radikale endringer sittende til venstre for talerstolen – og de mer konservative til høyre.

En absolutt lytteverdig serie for alle som vil forstå hvordan moderne demokratier ble til – hva som skjedde, hvordan det skjedde, hvorfor det skjedde, hva det kostet, og ikke minst hvilke alternativer som fantes underveis.


Johanne Skeie

Film: Stoltenberg - Facing War

Se denne på en regntung dag i sommer hvis du ikke har sett den ennå! Det er interessant å se hvordan Jens Stoltenberg og teamet hans jobber i møte med både Trump og Zelensky, ikke ulikt den franske dokumentaren "Da Macron ringte Putin" fra 2022.

Bok: The Man in the High Castle - Philip K. Dick

The Man in the High Castle er en av de første sci-fi bøkene, publisert på 60-tallet i USA, og boken fremstiller en alternativ virkelighet ved å fortelle hvordan det kunne ha gått i USA hvis Tyskland og Japan vant andre verdenskrig. Spennende, lettlest, og en av de definerende bøkene for sjangeren! Finnes også som tv-serie.

Podcast: The Daily

Podcast fra New York Times om det siste innen amerikansk politikk, verdenspolitikk og nyhetene. Fin inngang til å holde seg oppdatert på det som skjer i USA, i godt format.


Erik Unneland

YouTube kanal: Cappy Army

Cappy Army
Welcome to Cappy Army. Part former 11B infantryman and part journalist but entirely here to entertain and educate you on defense topics.

Cappy Army er en militærfokusert YouTube-kanal som forklarer krigføring, taktikk og strategi på en tilgjengelig og engasjerende måte. Kanalen dekker moderne konflikter, forsvarsnyheter, og analyse av militære systemer, ofte med litt humor.

Tv serie: The Pitt

 The Pitt er en sykehusserie som følger et akuttmottak i Pittsburgh. Mye man dra frem, alt fra ledelse til behandling av sårede. Her har produskjonsteamet gjort en skikkelig god jobb.

Bok: How Spies Think - David Omand

Tidligere britisk etterretningssjef David Omand gir i How Spies Think en innsiktsfull guide til etterretningsanalyse og kritisk tenkning for å ta bedre beslutninger under usikkerhet. Omand viser hvordan disse prinsippene kan brukes av vanlige mennesker i hverdagslige og profesjonelle situasjoner. 


Siri Strand

I sommer anbefaler jeg å koble av med noen virkelig spennende etterretningsromaner.

Forfatter: Aslak Nore

Aslak Nore tar deg inn i en verden av maktkamp, hemmelige operasjoner, spesialsoldater, krigshistorie og dagsaktuell nordområdepolitikk. Hva mer kan man ønske seg? Karakterene i disse fiktive romanene er i tillegg ubehagelig troverdige, så ikke bli overrasket om du plutselig syns de minner mistenkelig om en norsk politiker du har sett på TV eller en tidligere sjef du har hatt i Forsvaret.

  • Bok 1: Havets Kirkegård (2021) av Aslak Nore. Mer informasjon om boken finnes her. Finnes også som lydbok hos BookBeat, Fabel og Storytel.
  • Bok 2: Ingen skal drukne (2023) av Aslak Nore. Mer informasjon om boken finnes her. Finnes også som lydbok hos BookBeat, Fabel og Storytel.

Bok: Etterretningsanalyse: kritisk tenkning og strukturerte analyseteknikker - Skjelderup et. al.

Hvis du ønsker noe mer faglig å bryne deg på, kan jeg anbefale den rykende ferske boken Etterretningsanalyse: kritisk tenkning og strukturerte analyseteknikker (2025). Den er skrevet av Michael W. Skjelderup, Tore Pedersen, Ellen T. Haugestad og Nicholas Stivang, alle tilknyttet Etterretningsskolen. «Boken retter seg både mot etterretningsmiljøer, og mot beslutningstakere, akademikere og analytikere i ulike bransjer som arbeider med å forstå og forutse komplekse hendelser og ønsker å styrke sin evne til å skape sikker kunnskap i en usikker verden».


Carl Waldemar Wilhelmsen

Se til Sverige: Kungliga Krigsvetenskapsakademien

Ferietid betyr også refleksjonstid – og kanskje en anledning til å fylle på med faglig påfyll utenfor PowerPointens og e-postens grep. Et godt tips i år er å rette blikket mot våre venner i nær øst: Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) i Sverige byr på imponerende åpent innhold av høy kvalitet, både for den operative tenkeren og den strategisk interesserte. 

På kkvva.se finner du artikler, rapporter og innspill som dekker alt fra teknologisk utvikling til sikkerhetspolitikk, med et klart svensk, men samtidig nordisk og NATO-relevant perspektiv.

I tillegg har akademiet en YouTube-kanal med foredrag og seminarer som kan ses i hengekøya eller på toget. Her diskuteres alt fra totalforsvar til geopolitikk, ofte med forfriskende direkte og uakademisk formidling – men med solid faglig forankring.

TV serie: The Looming Tower - når politikk hindrer forsvar

Hva skjer når sikkerhetstjenester krangler mer med hverandre enn med fienden? The Looming Tower gir et nervepirrende innblikk i hvordan politikk, prestisje og silotenkning i Washington bidro til at ingen klarte å stanse al-Qaida før 11. september. Serien er basert på virkelige hendelser – og burde være obligatorisk for alle som tror «samvirke» er noe som skjer av seg selv.

Aviser du normalt ikke leser

Perspektivmangfold - derfor! Jeg vil også i år slå et slag for dagspressen, herunder avisene du vanligvis ikke leser. Diskusjon og forståelse av norsk militærmakt blir ofte en snever diskurs om teknologi, plattform eller domene. Følgelig løftes debatten ned fra politikkens ikke fullt så oversiktlige område og ned til det operasjonelle eller taktiske nivå der diskusjonen kan operere fri fra politikkens uklare vann. Som et resultat av dette oppstår dermed forslag til skolens løsning fort utenfor betingelsene det egentlig skal løse. Siden det er hunden som logrer halen kan derfor sommeren være en god anledning til å lese aviser man normalt ikke har tid eller handlingsmønster for å lese. Ulike aviser fremmer gjerne ulike idestrømninger i samtiden - enten på tvers av partipolitiske skillelinjer eller lojal til enkelte grunnsyn. Å ta pulsen på disse er intet mindre enn nødvendig for å forstå hvilke midler, mål og sluttilstand militærmakt skal søke etter å løse.


Tobias Holtan


Bok: Blind Man’s Bluff - Sherry Sontag & Christopher Drew

Ubåt-verden kan ofte virke som veldig lukket og full av spekulasjon, men det finnes noen bøker som klarer å konkretisere hva som skjer under overflaten. Blind Man’s Bluff et godt eksempel på dette etter et godt stykke journalistisk arbeid som i ettertid har fått sin velsignelse av ubåtmiljøet det belyser. Den forteller om hva som har skjedd i blant annet våre nærområder fra amerikansk og sovjetisk/russisk side historisk med beskrivelse av konkrete tokt (kabelavlytting i Murmansk, en av USA’s første spionubåter går tapt utenfor Hammerfest og mer). Boken er nå rundt 25 år gammel så mye av det som har skjedd siden boken ble utgitt er ikke offentlig, men geografien har ikke endret seg. Mange av problemstillingene som har møtt norske og allierte ubåter tidligere eksisterer i dag og denne boken er et godt sted å starte å få et innblikk.


Philip Matlary

Philip er grunnlegger og sjefsredaktør på Stratagem. Assisterende forsvarsattaché i Paris.

Tobias Snerten Holtan

Offiser i Luftforsvaret med bachleor i luftmakt og ledelse fra Luftkrigsskolen.

Siri Strand

Siri Strand er doktorgradsstipendiat ved Department of War Studies, King's College London. Hun forsker på cyberoperasjoner og nasjonale strategier for cyberforsvar.

Carl Waldemar Wilhelmsen

Oberstløytnant i Luftforsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner og nasjonale og utenlandske militærstudier. I tillegg er Wilhelmsen visepresident i Norges forsvarsforening.

Er du enig/uenig med artikkelen, eller ønsker du å skrive for oss? Ta kontakt med redaksjonen og send inn ditt synspunkt. Bruk veiledningen vår.