Et gammeldags juleeventyr

Et gammeldags juleeventyr

. 3 minutter å lese

Harald Høiback

Forsvarets museer

Gud bedre hvor glad jeg er for ikke å være Aristoteles. Tenk for et liv han levde? Han bodde ikke bare i gamledager, men i antikken! Det er lenge siden det. Tenk hvor bittert det må ha vært for han som ble ansett for å være sin tids smarteste mann å tråkke rundt i gamle potteskår og statuer uten armer, og å tenke på hvor mye klokere vi er enn han var? Han må jo ha tenkt: Så grisheldige de er som lever i 2020! Da forstår de alt. Eller i hvert fall alt som er mulig å forstå, mens vi gamle grekere er dømt til å surre rundt her i gamledager. For et liv. Gamledager er helvete på jord.

Før i tiden trodde vi på Gud og Jesus, på nasjonens ære, arbeiderklassens endelige seier, eller seriegull til Vålerenga, ja eller på julenissen da, og sånne ting. Vi visste hva det handlet om, og hvor vi skulle. Nå skal vi ingen steder lengre. Det er utrolig gammeldags å holde seg med slike retnings- og meningsgivende eventyr. Alle de store fortellingene er avslørt for lengst. Det eneste vi tror på nå, er omstilling. Omstilling trenger ingen begrunnelse. Og det tar oss heller ingen steder. Annet enn til nye omstillinger. Det tar aldri slutt. Herlig!

Det er heldigvis også umulig å argumentere mot behovet for omstilling. Folk som er mot, om de finnes, trenger i hvert fall å omstilles. Før, i gamledager, tenkte man at ting har blitt som de har blitt av en grunn, fortrinnsvis av en god grunn, ellers hadde de blitt noe annet, Nå, som vi ikke lengre er i gamledager, vet vi at ting har blitt som de har blitt av ganske dårlige grunner. De har oppholdt seg i gamledager. Organismer som får være for lenge i fred for profesjonelle omstillere blir feite, dorske og lite effektive. De blir gold-plated. De blir gammeldagse før de rekker å si URE.

Skal vi komme noen vei her i livet må vi omstille. Helst hele tiden. Om noe er gammeldags har det mistet retten til liv. Det eneste det ikke finnes unnskyldninger eller tilgivelse for, er å være gammeldags.

Noen, ganske få riktignok, vil kanskje mene at nåtidsarrogansen kan ta litt overhånd. Det er jo ikke sikkert, i hvert fall ikke helt sikkert, at alt man gjorde før var griseteit, og alt vi gjør nå er tilsvarende griselurt? Kanskje må vi tillate litt kronologisk vidsyn og mangfoldighet? Kanskje ikke alt er teit, bare fordi noen har tenkt på det før oss? Hva med et lite juletre? Gjerne i plast? Hva med nysgjerrighet, vitebegjær og refleksjonsevne? Hva med åpenhjertighet, redelighet og frimodighet?

Enkelte ganger sniker det seg inn en litt ekkel følelse hos meg selv også, spesielt når jeg ser fotball på fargefjernsyn. Noe jeg gjør altfor ofte. Er ikke det grunnleggende gammeldags? Ikke bare det som skjer på skjermen, men også det som skjer i sofaen? Visst har noen spillere fått røde og blå sko, og tatoveringer som ville fått Torbjørn Svendsen til å rope etter legehjelp. Vi har også fått VAR og Jan Åge Fjørtoft å irritere oss over, i tillegg til dårlig spill og forstyrrelser i fra kjøkkenet. Men i bunn og grunn er jo hele fotballgreiene utrolig gammaldags? Hadde vi maktet å vekke salige Einar «Jeja» Gundersen til live igjen, er jeg sikker på at han hadde skjønt alt han så på en fotballbane også i 2020, med unntak, selvfølgelig, for nevnte Fjørtoft.

I glasset mitt der jeg sitter og forfaller i sofaen, har jeg også gjerne unevnelige ting med røtter tilbake til lenge før nevnte Ari gikk og sparket i grus og potetgull. Oppskriften har ikke forandret seg på århundrer. Det er helt ufattelig gammeldags! Det er til å spy av!

Kan det være, at det er noe som er verdt å ta vare på, selv om det er i fra gamle dager? Kan det være noe det er verdt å drive med fortsatt, selv om det startet lenge før noen fant på omstilling for omstillingens egen skyld? Nei, fy og føy. Det ville vært en formastelig tanke. Det er selvfølgelig gammeldagse bekymringer tvers igjennom. Det bare viser hvor stort omstillingsbehovet er i samfunnet, og hvor stor omstillingsmotstand det fremdeles er å finne i halvgamle gubber som finner på hva det skal være av søkte unnskyldninger for å slippe enda mer omstilling. Gammeldagse ting er selvfølgelig gammeldagse av en grunn, nemlig at de er gammeldagse. Hvor vanskelig kan det egentlig være?

God jul!


Foto: Forsvaret


Kronikken er finansiert av Eckbos Legat